Deze pagina is ontworpen om ons cliënteel te ondersteunen bij problemen met stuurprogramma's (drivers) en nieuwe apparatuur.

De nieuwste telg van Micosoft; Windows Vista kan voor veel ergenis zorgen bij pc's en laptops die niet de aangepaste configuratie hebben. Een van de eerste zaken is dat bij Vista er een zogenaamde Aero interface word gebruikt. Dit vraagt al een aangepaste grafische kaart om hier vlot van te kunnen genieten.
Ik merk en hoor dus veel klachten paersonen die Vista op hun oudere pc (van voor 2007) instaleerden. Hou het bij deze pc's zeker op Windows Xp.

Intussen is microsoft op de proppen gekomen met het Service pak SP1 wat beduinde verbetteringen in zich heeft. Installeren dus.

TIP: Indien je twijfelt om Vista of Xp te gaan gebruiken hou dan met volgende rekening:
Xp is nog steeds een zeer betrouwbaar besturingssysteem dat eenvoudig in gebruik is. Ook veel makelijker te corrigeren dus. Er zijn echter tegenwoordig (luie?) hardwarfabrikanten die bij de nieuwste componenten geen XP stuurprogramma meer leveren. Op een nieuwe pc (en zeker laptop) kan je dus heel wat problemen ondervinden om dit goed aan de praat te krijgen.
Vista: Is moderner van look, voor een beginnend pc gebruiker makkelijker te gebruiken en heeft zelf reeds meer software. Naargelang de versie natuurllijk kan je reeds met enkel Vista op de pc reeds heel veel doen. Het heeft echter veel meer pc kracht nodig. Begin er dus echt niet aan als je niet minstens een DualCore pc hebt met minstens 2Gb ram.
Denk eraan dat een moderne pc met Xp echt wel heel snel werkt hé.

Windows 2000 & XP: Alvorens met een upgrade naar Windows 2000 of Windows XP te starten, raden we je aan om na te gaan of alle hardware compatibel is. Een upgrade van Win 98 naar Win 2000/ XP wordt trouwens ten stelligste afgeraden, upgraden van N.T. 4.0 (met service pack 5) lukt zonder veel problemen.

Enkele TIPS bij migratie naar Windows 2000

  • Asus moederborden : een bios upgrade blijkt nuttig. Dit in hoofdzaak voor de com poorten en om optimaal gebruik te kunnen maken van de ACPI (Gesofistikeerde configuratie power controleur).
  • De bedoeling van de nieuwe plug & play manager is om meerdere apparaten te kunnen benutten via eenzelfde interrupt, wees dus niet verbaast dat al uw uitbreidingskaarten gebruik maken van dezelfde Irq.
  • De uitbreidingskaarten van erkende merken worden automatisch erkend door Windows, hij zal dus zelf voor de juiste drivers zorgen. In verscheidene gevallen kan het nuttig blijken de recentste drivers van de respectievelijke hardware te downloaden. Hou dus de sites in het oog.
  • Bekijk ook de site http://windowsupdate.microsoft.com voor het service pak. Hier vindt je bv. ook een patch voor VIA chipset, indien je problemen met 3D weergave ondervindt (vastlopen van het scherm bij 3D games).

 

Soundblaster Live: Op Pentium III systemen kan men problemen ondervinden met de Live Player van SoundBlaster, het volstaat echter om de nieuwere software te downloaden en te instaleren.

 Windows ME: Alvorens met een upgrade naar Windows Millenium te starten, raden we je aan om na te gaan of alle hardware compatibel is. Een upgrade van Win 98 of Win 95 naar Win Me raden we ten stelligste af. Best kan men starten van 0 een het besturingssysteem op een lege partitie installeren

Enkele TIPS bij de installatie van Win Me

  • De meeste merkapparatuur word standaard erkent door Me, indien je niet de gepaste drivers vind kan het laden van de Win 95 drivers soms beter functioneren dan de Win 98 drivers. 
  • Heel wat problemen met Win Me ontstaan na het laden van de DOS drivers, Me blijkt allergisch hiervoor te zijn, let dus op bij installatie van geluidskaart of scanner dat er geen drivers worden geladen in autoexec.bat of config.sys, het lijkt mij beter om deze nadien terug de verwijderen hieruit.
  • Indien je recentere drivers van het net haalt voor jouw apparatuur, maak dan toch eerst een copy van je instellingen, ik merk soms dat een apparaat beter functioneerde met de oorspronkelijke drivers (vb. Soundblaster Live, na het laden van de recentste drivers crashte mijn systeem voortdurend.)

Uw Pc herwaarderen: De mogelijkheden om een minder recente Pc, nieuw leven in te blazen kunnen zijn:

  • Geheugen: Bij plaatsen van geheugen chips zodat u in het bezit bent van 128 of zelfs 256 Mb, kan een aanzienlijke prestatie verbetering teweeg brengen. Let wel gebruik steeds dezelfde type als deze aanwezig.

  • Harddisk: Te weinig ruimte op je harde schijf ? Dit is eenvoudig op te lossen door een extra schijf te plaatsen. Met de huidige prijzen mag er geen drempel meer zijn om dit probleem op te lossen.

  • Grafische kaart: Bij games is dit steeds het zwaarst belast onderdeel van de Pc. Het vervangen van een gewone VGA kaart door bv. een Geforce (zie hardware) kan een ware openbaring zijn. Bij oudere systemen kan het bijplaatsen van een Voodoo accelerator tot resultaat hebben dat de nieuwste games toch speelbaar blijken.

 

ENKELE TIPS:

Afsluiten en Powersaving problemen bij Windows:                    TERUG         VOLGENDE

Eén van de meest bizarre en soms moeilijk op te sporen problemen zijn het niet goed afsluiten en/of het niet terug wakker krijgen van een pc in slaap modus. Meestal is de combinatie moederbord / VGA kaart hiervan de oorzaak. Kijk ook zeker na of het energie beheer van de netwerkkaart niet aan de oorsprong ligt (deze kan je vanaf Win 98 & Win 2000, opgeven in de hardware eigenschappen van de betreffende netwerkkaart)

Hierbij een opsomming van de stappen die je kan ondernemen om het probleem te lokaliseren (eventueel in txt te downloaden).

Opzoeken van shutdown problemen:

1. VGA Driver niet compatibel: Via msconfig - Advenced selecteer VGA 640 x 480 x 16.

2. Sound Driver: Alle Sound,video en game controllers tijdelijk disabelen in de systeeminstellingen.

3. Netwerk Adapter: idem, ook tijdelijk uitschakelen en testen.

4. Start de pc zonder config.sys of autoexec.bat en test.

5. Opgestarte programma veroorzaakt het probleem, disable tijdelijk via msconfig.

6. Er worden nog ouder bestanden opgestart via winstart.bat ( disabelen via msconfig)

7. Het geluidsbestand dat word afgespeeld bij het afsluiten is beschadigd.

8. Het programma Fast Shutdown is incompatibel met uw hardware (disable fast shutdown in msconfig)

9. APM (Advenced Power Managment) is niet compatibel; Disablen via Control Panel - System - Device Manager
System Devices - Settings.

10. Gebruik een tekst editor om Bootlog.txt te openen.
Voor elke "Terminate=" moet je een overeenstemende "EndTerminate" vinden.
De laatste lijn moet "EndTerminat=KERNEL" zijn
Voorbeelden van andere mogelijkheden: Terminate=Query Drivers (Memory manager probleem)
Terminate=Unload Network (Conflict met real-mode netwerk driver)
Terminate=Reset Display (Video shadow , disablen of nieuwe driver)
Terminate=RIT (Sound driver of mouse driver)
Terminate=Win32 (Probleem met een 32Bit programma)

11. Intern Computer probleem:  Disable achtereenvolgens - System Rom Breakpoint; Vitual HD IRQ en EMM EXclude A000-FFFF
ind de Advenced Troubleshooting Settings van msconfig.

12. Ik weet het niet meer

 

Onstabiel Systeem:

Mijn ervaringen met een onstabiel systeem:

* Het herinstalleren van Windows (via windows verkenner, dus vanuit windows, let wel op dat er geen virusprogramma of dergl. actief is) helpt een veel gevallen, het probleem is dikwijls te wijten aan een overschreven ddl of vxd bestand, door één of ander geïnstalleerd programma.

* Persoonlijk heb ik slechte ervaringen met de meeste antivirus programma's, kijk dus na of het probleem zich nog voor doet na een deinstalatie van het programma.(hier een link naar een Gratis en stabiel program)
Je kan makkelijk een actief programma tijdelijk uitschakelen door op Ctrl - Alt - Del te drukken en in het dan verkregen schermpje het programma aan te klikken en vervolgens op "beïndigen".

* Vanzelfsprekend kan de oorzaak bij de hardware liggen. (Maar dan zou je waarschijnlijk reeds van bij de aanschaf problemen moeten hebben) Dit is soms zeer moeilijk te detecteren, maar mijn ervaring leert mij dat de oorzaak meestal ligt in (in volgorde van belang)
Een defecte geheugen Chip - slechte voeding - VGA Kaart - Moederbord - Processor.
Veel kan je leren door eerst alle extra kaarten te verwijderen, zodat je een geminimaliseerd systeem hebt en testen met een steeds een kaart bij terug te plaatsen.

 

 

EVENTUEEL TIPS WELKOM:

Nog vragen ?   Laat niet na mij te mailen :

 

 


Pc Talent

Home

Tips

tips & trics

Software oplossingen

 


Software